SahabaTercinta

Sabtu, 23 Januari 2016

Adikadikku

Santai bersame adik adik..
Bile bosan duk umoh,kite kluo lah ambk angin luo tek...

Ahad, 17 Januari 2016

18/01/2016 birthday

Terima kasih sahabat yg selalu ade dkt dgn mayah..masyAllah..Allah kurniakan shbt sejati buat sy di dunia..
Sentiase memberi kata kata smngat dan mngembirakan hati ini..
MunirahAbdulLattif
AdrianaAmiraAbdullah
MuttaqiahKholil
Walaupun kite dekat,tapi kite jarang sekali bersuai muke kan..klau xde yg penting mmg xjmpe lah..smpai thun dpn pn tak jmpe..
Bile ade mslah,bile ade situasi yg akn mmbuat org lain rse happy,ini lah dia,shbat shbatku..
Tidak lari utk mmbuat org lain rse senang bila disisi mereka..❤️
Trm ksh bnyk bnyk meera&muni
Trm ksh sbb snggp dtg umh semata mata nk wish n surprise birthday utk sumayyah kemarin..
Tak sangka ade org buat surprise utk mayah..
Mmg mayah tak pikir pn psl birthday,tut tut,datanglah mak cik dua org ni..
Terkejut den..huhuhu
Happy happy happy
Syukur Ya Allah..
Alhamdulillah

Terima ksh kpd shbat dari kecik hingga sekarang MuttaqiahKholil..
Bile ade mslh kami berbincang,mndengar nasihat yg diberikan utk sy,dr dlu smpai sekarang dia still dekat dgn sy..
Dulu tak sme mcm skrg,skrg dia dh jd isteri org..bnyk tnggjwb yg perlu dy pikul..
Thanks sygku,ucapan yg diberikan amat sy hrgai..wlpun jauh,jrng jmpe,jrng msg n call..tp awk tetap dlm hati sy smpai bile bile..memory yg dulu akn ku pahat dlm ingatan..
Kenangan menolong awk di hri prkhwinan awk,itu yg paling manis dlm hdp sy..trm ksh bnyk bnyk..
Thank ea mydear:-) mmmmuuuah
 
               SenYumSoKmo😍

Selasa, 12 Januari 2016

Kebosanan

Kekadang perasaan tak menentu dtg dgn tibe tibe..
Malas nak layan,tapi layan jugak..
Tak perlukan orang disisi,tetapi ingin dekat dgn Yang Esa spya saya rse lebih selesa..
Eeemmm..kekadang mri trfikir,saya lebih slesa apabila tnggl luar dr family dan balik umh hujung bln ke,hujung tahun ke..
Hentahlah...malas nk fikir bnyk..
Kekadang hati kite ni ikut nafsu je,bnyk godaan ..huhu

SenYumSoKmo

Ahad, 3 Januari 2016

Menjahit..

OAssalamualaikum..
Selepas sumayyah blik dri china hri tu,trus ambk kptsan utk belajr mnjahit..wlpun tmpat bljrnye tak semengah dgn kolej kolej yg lain..alhamdulillah..skrg sumayyah dh siapkan 10 projek dan tnggu mse utk praktikal je.. Ahh, ingt kolej yg ade nme je ade prtikal,kolej AJB pun ade prtikal tau..
Supaya anak didikan AJB dpt mnjahit baju dgn mahir.. Puan Nor ckp,klau blh sy nk awk mnjahit dalam sehari tige pasang bju kurung..ahh,mne lagi hebat??cnfem lah kemahiran menjahit kagi hebat..
Kalau xde tukang jahit,mmg anda anda diluar sane tak pkai baju lah..btul tak??
Hihihi.in sha Allah..suatu hri nanti sy mjahit tukang jahit yg hebat..hihi
😄😄😄
~senYum soKmo
~
Wasalan....

2016.. Alhamdulillah

Assalamualaikum..
Pada tahun baru ..azam baru mungkin '2016' mgkin coretan di blog saya lebih matang tak ade lagi pasal cinta cintun..tak de lagi bnde yg merepek..yg ade mgkin  tntang hdp saya dan kongsikan mnde mnde yg berfaedah..in sha Allah..
Mungkin sblum ini kwn kwn sy yg mejejak mate anda di sini agak rimas dan rimas dgn blog yg hntah apa apa..mungkin lps ni lebih matang sedikit..hihihi

Saya wan sumayyah ingin mengucapkan SELAMAT KEMBALI kpd WAN SUMAYYAH


Ahad, 1 September 2013

Sahabat Kekal

Tertibe rase sedih pulak bila mya cakap,nanti dah tak jumpe kak sue..
hanya ade seminggu lagi saya dekat sni..lepas tu susah dah nak jmpe kamu semua..
yang paling lame dengan sy Mya Yana & Najihah..
kawan ketika saya susah sedih gembira di KL..semoga kita dapat jumpe lagi tau..
tak mau sedih-sedih ea.. 
:-(
:-(
:-(
:-(
:-(

nanti ade mase kita jumpa ea..nanti ade ibadah kem n convorcation,In sha Allah jmpe lagi tau..
jage diri baik-baik ea..


Kenangan..time ni berdebar,ade debate untuk subject Advanced 2..



Tahniah Sahabatku..Sah Menjadi Isteri Orang..

Nurul Safura memilih warna untuk tema majlis terpenting dalam hidupnye adalah warna kuning.. sangat cantik sekali..naik seri nye..alhamdulillah.. :-)



Sumayyah nak ucapkan Selamat Pengantin Baru kepada Nurul Safura Binti Romli.. sah menjadi isteri kepada suaminya..syukur alhamdulillah dengan sekali lafaz je... Semoga dapat anak cepat-2 ea sayang..



Jadi Isteri mithali ea sayang..In Sha Allah.. :-) dengar cakap suami tersayang ea..


Bersama dengan pengantin.. cantik berseri-seri dia.. :-)
saya bila lagi nak pakai baju pengantin nii??? doa-doa kan ea..smoga cepat melangsungkan perkahwinan ni..hihii..amin.. :-)

SenYum SoKmo Deh...

Beraya Dengan Budak Comey & Cantik.. Miss Adriana & Miss Muttaqiah

Seterusnya nak cerita raya bersame dengan bff kita.. Miss Muttaqiah..(myDearQu).. kami nak p beraya umah Miss Adriana.. sejak tujuh tahun tak berjumpa dengan  Adriana.. Dia kawan saya masa sekolah rrendah dulu..kami sekolah SJK(C) sekolah cina.. dulu saya sering pergi umah dia.. tapi sejak kami sekolah menangah, kami jarang jumpe sbb dia sekolah SIS dan saya sekolah Bukit Mentok.. so,susah lah nak jmpe..masing-2 bz..macam keje beso smuanye..hihii


Kami Bertiga.. Sayang Kamu berdua.. Love You..


Time nak balik,ambik gambar skali lagi.. sedihnye,nanti kite jmpe lagi ea sygku.. Take Care tau, nak kawin jangn lupe jemput deh..pesan saya kepada Miss adriana.. :-)

SenYum SoKmo Deh...


Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013

Assalamualaikum Sumayyah hulurkan..

sekian lame meninggalkan blog ini,sekarang saya kembali menaip untuk memenuhi ruang blog ini dengan cerita yang lebih baik dan menarik In Sha Allah ea..
Tidak ketinggalan untuk sumayyah ucapkan Selamat Hari Raya untuk rakan-rakan sumayyah di blog.. jika selama sumayyah update blog,dan ade yang tersalah,sumayyah mintak maaf..setiap manusia pasti ade buat silap..:-)

Nak cerita raya tahun ni..First time sumayyah raya di rumah sendiri..Jika tahun-tahun lepas sumayyah n family pasti balik ke kampung di Dungun (Bukit Chatak) tapi tahun ini ade kelainan sedikit,sebab raya umah sendiri di Kemaman Terengganu. Banyak benda yang kena siap kan..kemas umah macam orang baru pindah..hihii..biase lah kan,semua kene di kemas kan supaya nampak cantiik. Alhamdulillah semua nye ok..

Firt Raya..Bersalam dengan Ummi Walid & Adik Beradik..


Dahulu kan Yang Sulung..Abang saya lah.. "Wan Mohd Huzaifah"


Yang Kedua Saya lah.. "wan sumayyah" Maaf kan kak klau kak ade buat salah dengan ummi n walid..


Yang ketiga adik lelaki ku.."Wan Muhammad Suraqah"..

Yang seterusnye tak upload,sebab ramai sangat lah..tak kan lah upload 13 org kan??lengoh tangan deng ni ah..hihii..:-)

Seterusnya gambar sekeluarga..cukup 13orang anak ummi walid..
nak tegok tak??jap nak post ni..hihiii


Sayang Keluarga Saya..Walaupun kadang-kadang ade salah faham,kami lah keluarga bahagia..Sayang walid ummi yang bnyak berkorban untuk anak-anak nye..;-) 

Diri,dari kanan: WAN LUBAINA, WAN MUHAMMAD IKRIMAH, WAN MUHAMMAD MUS'AB, WAN MUHAMMAD UBAIDAH, WAN KHAULAH dan WAN MUHAMMAD SURAQAH.

Tengah, dari kanan: WAN SUMAYYAH, WALID,UMMI, ADIK WAN RAIHANAH dan ABANG WAN MOHD HUZAIFAH.

Depan,dari kanan: WAN MUHAMMAD USAMAH, WAN FUKAIHAH, WAN SOFIYYAH dan WAN MUHAMMAD TALHAH.


Bila tetamu datang berkunjung di rumah,anak-anak dara bersiap sedia untuk berkhimat di dapur menolong ummi n tokma tersayang.. 

sodek lauk kak!! jerit ummi.. 
kak wak air teh se jag lagi!! jerit ummi lagi..
angkat pinggang,angkat gelah wak naik atas kak ..cepat-cepat!!
kolah,bungkus lauk sikit ke tok dah ni..tok ma kabo ke adik saye..
pening pale,ramai ngat org mari..Layangg!!!!

raya ini baru nampak tok ma suke sangat,sebab kami sekeluarga ade dekat umah dia..pagi-pagi dah ade umah dia untuk beraya..raya tahun-tahun lepas, tengah hari baru sampai umah tok ma..mlm balik kg dekat dungun pulok..eemm..:-)


Gambo dengan adik lu sekali..susah nok gambo gini eh,jarang sakali je blh ni..hihii..


Done Cerita untuk hari raya tahun ni.. semoga masih ada untuk raya akan datang..Jika dipanjangkan umo kita kan berjumpa lagi di sini.. In Sha Allah..:-) 
SELAMAT HARI RAYA SEMUA.. 
SenYum SoKmo Deh :-)




Khamis, 28 Februari 2013

interview for English Pre school


SECTION: 1

WAN SUMAYYAH BINTI WAN ROZALI (DCE 103025)
NORLIYANA BINTI MOHAMAD (DCE 103023)
NUR RAZITA BINTI MOHD SALLEH (DCE 111131)
FATIN NAJIHAH BINTI HASSAN (DCE 111126)
NURUL ULYA BINTI IBRAHIM (DCE 111133) 


INTRODUCTION
In order to complete our assessment for English pre-school, we have been told to do and interview at the differences pre-school. As a students who take Diploma in Early Childhood Education, we need to asked them about the teaching methods that they use to teach pre-school English. Below are both of the interviews that we have done. 

INTERVIEW SESSION WITH PRA SEKOLAH SK TMN SELASIH.
(Tuesday, 19/02/2013 - 10.30 am)

1) What is your name?  
    My name is Pn. Nursyahida Bt Daud.

2) For how many years have you been working in a pre-school setting?
    I have been working in a pre-school setting for 5 years.

3) Can you tell us something about experiences in working in a pre-school setting?
    I have a sweet memory in 2008. I was a pre-school teacher in Taman Selasih. Our
    pre-school participated in futsal competition and won the first places in Gombak, 
    got 3rd places for Negeri Selangor.

4) What are the teaching methods that you used to teach Pre-School English?
    Our pre-school follow the National Pre-School Curriculum (NPC) in order to teach 
    English.

5) So far, how successful the teaching methods that you used to teach pre-school
    English?
    Now, our students are able to read and count numbers in English.

6) What is the importance of teaching English for pre-school?
    The most importance of teaching English for pre-school are we should always use 
     simple instruction and stimulation for each activities.  

7) What are the good examples to teach children at home?
    In order to teach children at home, teachers can ask parents to give attention towards
    children.

8) From your opinion, what are the barriers for you when you teach pre-school English
    and how do you undertake the situation?
    I found that some parents can't teach their child at home. As a result, i need to give
    children a homework to done at home.

9) Do  you know about other teaching method that are available in order to teach
    pre-school English? 
    We can use Phonetic system in order to teach pre-school English.

10) What are the specific commitments for parents and teachers, do you thing  would
      be the most appropriate to encourage the child to learn language? 
      I think the most appropriate to encourage the child to learn language is the parent's 
      cooperation. As a parents they need to give cooperation with the teachers in order 
      to know more about their children. 


VIDEO RECORDING DURING THE INTERVIEW.


video


video





Some of the pictures at Pra-Sekolah SK Taman Selasih


   






INTERVIEW SESSION WITH PRA SEKOLAH USAHA EHSAN
(21/02/13)


1) What is your name?  
    My name is Pn. Asniha Binti Shafiee.

2) For how many years have you been working in a pre-school setting?
    Actually, i was majored in Pre-School course in 1991 until 1993. i was a Pre-School
    teacher's in hear since it's opened and now i have been here for 9 years. Before this,
    i have teach standard one for 11 years old. 

3) Can you tell us something about experiences in working in a pre-school setting?
    I found it hard for children to learn English. The subject like Mathematics and Sciences 
    were taught in English before but know in Malay. It's was quiet difficult actually for
    them to understand and memorize the words. We are following National Pre-School
    Curriculum (NPC) and the superiors asked us to teach in both language Malay and 
    English equally. But since the children can not understand the English word so we need
    to emphasized a single word for a year. I use phonic and keep repeat until the child 
    understand.   

4) What are the teaching methods that you used to teach Pre-School English?
    Actually, i don't know how to answer this question. Most the time we are using Malay
    language. The only English word what i use to said is "class". I can't communicate with
    children using English because they are not fluent with the language. They are
    memorized the word but not understand the meaning of word.

5) So far, how successful the teaching methods that you used to teach pre-school
    English?
    In order to teach Pre-School English, i don't really think that we are success since
    children cannot understand the English words and still depend on the Malay words.
    But for the basic words like A for "APPLE" it's easy for them to memorized.

6) What is the importance of teaching English for pre-school?
    For now, i only focus on giving a commendation in English, like "STAND UP" and "WASH
    YOUR HAND" . 

7) What are the good examples to teach children at home?
    It's important for parents to monitor their children at home. It might be a problem
    when parents doesn't cheek their children's homework. Most of them just asking the
    child either there is a homework or not and believe what children say.

8) From your opinion, what are the barriers for you when you teach pre-school English
    and how do you undertake the situation?
    Children's language in English is very shallow. For example , we are ask something in
    English, there will be o responds from children. As a result, i need to repeat the same
    question in Malay.

9) Do  you know about other teaching method that are available in order to teach
    pre-school English? 
    I only focus on repetition of the words. We can also use an English story book but
    need to translate it in Malay and repeat the words in The book. The focus should 
    be only on the words. Besides that, there are many program in television to learn
    improve English.

10) What are the specific commitments for parents and teachers, do you thing  would
      be the most appropriate to encourage the child to learn language? 
      I think, we can provide them with activities such as singing and games like music box.



VIDEO RECORDING DURING THE INTERVIEW



video


 SOME OF THE PICTURE AT PRA-SEKOLAH USAHA EHSAN







COMPARISON BETWEEN THE TEACHING METHOD THAT THEY USED TO TEACH PRE-SCHOOL ENGLISH

          After done with the interview we found out that both pre-school have a similarity and differences in teach pre-school English. both of them are using the same teaching method which is National Pre-School Curriculum (NPC).

          From the interview, we also came out with some differences between both pre-school. For the first interview which is Taman Selasih Pre-School, the students are able to read and count number in English. The teachers always use a simple instruction and stimulation in English for each activities in order to make children familiar with English language. It is totally different with another pre-school which is Usaha Ehsan pre-school. Their students can't read and understand English words. It takes such a long time for them to understand and memorize the words. As a result, the teachers use Malay language rather than English language to give instruction towards children.


CHOOSING THE BEST TEACHING METHOD

          After having a discussion with our group members, finally we decided to choose the teaching method from Taman Selasih Pre-school. This pre-school is using National Pre-School Curriculum (NPC). The first reason why we are choosing this teaching method is related with their excellent in developing children to be familiar with English language. As result, their students are able to read and count numbers in English very well. another reason why we choose this teaching method have to do with the teachers who are very commited in order to help children with English lesson. They always encouraged children to talk in English.



prepared for: Miss Siti Sara Ariff






Isnin, 25 Februari 2013

Jasad

"..Ingat! Sesungguhnya dalam jasad(manusia) ada segumpal darah. Jika ia baik,maka baiklah jasad seluruhnya. Jika ia rosak, maka rosaklah jasad seluruhnya. Ingat! Itulah hati."

Adalah suatu hal yang pasti,bahawa pada setiap jiwa manusia terjadi pergelutan dan peperngan yang dahsyat yang menentukan apakah dia akan tetap sebagai manusia atau menjadi binatang yang berbadan manusia. Itulah peperangan antara rayuan syaitan dan seruan agama. Antara kebatilan dan kebenaran.

Memang, sebuah nafas panjang ditarik dan dihembuskan. Bersama jutaan jeritan. Menanti suatu keputusan. Dunia ini menawarkan kenikmatan. Nuansa indah mendengungkan nilai-nilai kemanusiaan. Kaki, hendak ke mana melangkah? Antara syaitan dan malaikat bergelut. Berebut menguasai diri. Tapi, hendak ikut siapa...? Demikianlah peprangan itu berlangsung

Kedua-dua belah pihak bertarung dalam kancah peprangan iaitu hati. Jika iblis yang menang, manusia akan kehilangan kemanusiaannya. Dan apabila agama yang mennag,ia akn mnjadi manusia yang luhur,arif dan bijaksana.

Setiap kemaksiatan yang dilakukan oleh seseorang, ia bagaikan bintik-bintik hitam yang akan mengotori dan mengeraskan hatinya.

Semakin ia berani melakukan maksiat, kedudukan iblis bertambah kuat. Dan... Iblis mengibarkan benderanya. Maka ketika itulah hati akan menderitai penyakit. Suatu penyakit yang berbahaya namun tidak dapat dirasai. Penyakit yang sukar ditemukan doktornya. Penyakit yang akan menghantarkan seseorang ke neraka!

Selasa, 25 Disember 2012

Ahad, 9 Disember 2012

International islamic college

Dimulakan dengan kalimah Bismillahirohmanirohim dan Assalamualaikum.. 
😄😄

 Di sini sy ingin berkongsi sedikit tentang sy di IIC ini.. Sekarang dah mula dgn Sem bru, so smuanye bru kot..huhu..firstly,lecture smuanye bru.xde yg still dgn lecture dari sem lepas,ape2 pun ok lah..sb boleh kenal mne satu miss sara,madam nadia natrah,miss ashiah n smua lah..alhamdulillah, sjak mule je sem bru,semua nye berjln dgn lancar, walaupun ade sdkit yg sy perlu berlajar lebih iaitu subjek adavanced 2..wau..wau..sangat menguji otak sy,utk membina ayat yg padat dgn isi yg tepat..huhu..walau bagaimana pun,sy still n usaha lebih, sbb sy pnye otak tak lh sepandai org2 lain..itulh kelemahan sy sbnrnye..ape2 pun go sumayyah..u can do it ok..

Sem baru ni,first time sy msuk libary,tak ah rmai mne student nye..biase kan rmai gile..lps 2 kan,klau duk dlm libry snyp2 xpe..ni bising..huhuhu..trmsuk lahsy,tp sy xlah sebising yg group2 itu..hahah..puji dri sndri orp..ish ish ish..

Sem ni sy ambik 6 subject,sbb nk abs kn stdy cepat..nnti bulan 7 dh blh abs,n fkr psl practical pulok..alhamdulillah akhirnye dpt lah jgk sy abs kn kelas dgn jaya nye..walaupun pointer xsmpai dekan,sy bersyukur tau, sbb slame ni sy langsung xdpt nk writing or speak english
tau..tp dgn msuk nye IIC,wau..my English very good lah jgk, xlah smpai advanced sngt kan..stkat yg mmpu lah..alhamdulillah..sy akn more stdy lgi, insyAllah.. I belive Allah can help me..mmuuah..



Sabtu, 3 November 2012

02/11/2012 (Jumaat) Selamat Pengantin Baru Munirah & Fairul

Assalamualaikum semua.. 
sumayyah kembali menaip blog nye yg sekian lame meninggalkan..hihii.. 
Pada malam ni sumayyah nk bagi tahu, 
kawan baik sumayyah dan kawin..
 Dia selamat di ijab kabur kan pd 2/11/2012 pd hr jumaat, pkul 10 mlm..Alhhamdulillah..
Tahniah Buat Munirah & Fairul..
Sumayyah doa kan Muni & suami bahagia dan kekal abadi..AMIN

Sahabat, 
mungkin hari ini 
akan menjadi hari bersejarah buatmu
Jadi, 
nikmatilah dan jadikanlah hari ini 
sebuag kenangan indah buat kalian berdua
Melihatmu bahagia, 
membuatku merasa sangat senang dan semoga kekal selamanya Sahabatku


Saat-saat menanti diijab kaburkan..hati berdebar-debar tu:-)


Sesi menyarung cincin kepada isteri tercinta.. ( Fairul & Muni )


Si isteri bersalam dgn suami tercinta, tanda Cinta dan sayang mereka berdua :-)


Romantiknya awk berdua..bagai pinang dibelah dua..alhamdulillah bersatu jugak akhirnya..:-)


 Burung merpati terbang tinggi
Burung camar di atas batu
Masa depan indah telah menanti
selamat menempuh hidup baru


ewah.. Semoga bahagia kawan ku :-)


Antara Sahabat penganti yang datang.. :-)


Kami bergambar bersame-same ;-)