SahabaTercinta

Jumaat, 9 Julai 2010

Pemarah dan Bersabar

  Hanya seorang yang pemarah yang bisa betul-betul bersabar. Seseorang yang tidak bisa merasa marah tidak bisa disebut penyabar, karena dia hanya tidak bisa marah. Sedangkan seorang lagi yang sebetulnya merasa marah, tetapi mengelola kemarahannya untuk berlaku baik dan adil adalah seorang yang berhasil menjadikan dirinya bersabar. Dan bila Anda mengatakan bahwa untuk bersabar itu sulit, Anda sangat tepat, karena kesabaran kita diukur dari kekuatan kita untuk tetap mendahulukan yang benar dalam perasaan yang membuat kita seolah-olah berhak untuk berlaku melampaui batas.

KENALI TUBUH, BANTU DIET

Bentuk tubuh ternya dipngaruhi oleh jenis kelenjar dominan didlm tubuh.Denggan memahami jnis-2 kelenjar dominan dan bentuk tubuh, anda dpt mngatasi proses pmbsaran dlm bebarapa bhgian etrtntu pd tubuh.
Malah, tubuh mnusia juga terbhgi kpd 4 jenis bntuk tubuh.

      ~JENIS~
  • 'Adrenal' (jenis A)
  • 'Gonadal' (jenis G)
  • 'Pituitari'  (jenis P)
  • 'Tiroid'   (jenis T).
Dan stiap bntuk tbuh ini memiliki thap pertmbahan lemak yg berbeza.

Jenis A
Bentuk tubuh kelihatan tegap dan berotot pd bhgian lengan dan kaki serta mngalami pngumpulan lemak dibhagian lengan. Pemilik tbuh jenis A dinasihakn agar mngurangkn pngmbilan mknan yg berprotein dan karbohidrat sperti daging, kentang, @ nasi.
Kebnyakkan mkanan jnis ini mndorong pnambahan brat bdan. 

Jenis G
Bentuk tbuh G umumnya dikenali sbgai bntuk pir. Peilik tbuh sperti ini mudh mngalami mslah berat bdan dibhagia blkng dan peha, serta memiliki bntuk kaki yg kuat berbanding bhgian atas tbuh mreka.
Mereka yg memiliki tubuh jnis ini sbaik-baiknya elak drpd mknan yg kaya dgn lemak dan repah ratus krana mknan jnis ini mudah mndorong prtmbahan brat bdan.

Jenis P
Tubuh jenis P selalunye lbh kcil dgn mngalami mslah brat bdan yg seimbang diseluruh anggota bdan. Bagi mreka yg tergolong dlm jnis P ini, dinasihatkan agar kurng kn pngambilan mknan berunsurkan susu. Ini krana ia akan mudah mnambahkn brat bdan seseorg.

Jenis T
Tubuh jenis T memiliki proses metabolisme yg sngt aktiv. Umumnya tbuh jnis T lbih tnggi, dgn kaki yg pnjng dan berat yg terkumpul dibhagian punggung. Bagi mereka yg memiliki tubuh jnis ini dinshatkn agar mngurangkn pngmbilan mknan yg mngandungi gula, kafein, dan kabohidrat yg tnggi.
Makanan jnis ini akn mnyebabkn ptambahan brat bdan bagi tubuh kategori ini..


     Setelah mengenali tubuh anda, mgkin ia dpt mmbntu anda mnjaga keseimbangan brat bdan dgn mnghndari bbrapa jnis mkanan yg blh mmbuat tbuh anda mula 'kembang'. oleh demi kian anda digalakkan agar beralih kpd pngmbilan jnis mkanan yg berserat, protien, vitamin dan mineral.
     Jelas disini, bukan kah memiliki tubuh yg sihat lbh berharga berbnding dgn tbuh yg langsing tertapi tidak sihat?

tanda-tanda DIET yg salah & Enam keslahan DIET

Berasa mual, pening dan sesak nafas
Ini bermkna anda sdng mngalami kekurangan sumber karbohidrat di dlm tubuh. Sumber karbohidrat sprti     roti,nasi dan kentang mrupakan sumber serat dan anti oksida sperti vitamin E dan selenium yg berfngsi utk mlawan pnyakit.

Mudah letih,lesu dan tidak bermaya
Ini bermkna tubuh anda kekurng zat besi ,vitamin B12 dan Omega3..

Sering membuang air kecil dan air besar 
Biasanya sering dialami oleh mreka yg mngmbil sbarng ubat yg mngndungi Diuretik dan tnda-2 ini bermkna anda tidak sesuai mngunakan ubat tersbut.Enam kesalahan DIET~
 ~Tidak bersarapan
Anda mungkin akan berasa snng hati apabila tidak mngambil sarapan krna perut anda akan kelihatan rmpin dan kempis. Awas! tidak mngambil sarpn sbnarnya blh mrosakkan progrem diet anda.
Anda akan lbh cnderung utk mngmbil mknan yg berat akibat trlalu lapar.

~Ikut kata hati
Selera anda terhadap aiskrim brtmbah. Dan anda mngambil aiskrim rndah lemak utk memenuhi slera itu dgn harapn ia tidak mrosakan jdual diet.
Ingat, wlaupun ia hnyalah aiskrim rndah lemak tetapi anda tetap tidak hrus mngmbilnye scra berlebihn.

~Makan atas dasar kwn-kwn
Teman-tman anda mmesan pelbagai hidangan istimewa disbuah restora.
Akhibat terpngaruh dgn mreka, anda tlah mlngar diet anda.Elakkn pkara ini drpd berulang dan anda perlu mndisiplinkn dri anda.


~Tidak timbang berat
Utk mngetahui brat anda naik @ tidak, anda perlu tmbnag brat anda 4 @ 5 klai setiap hari.
Klau brat anda msih tidak berkurngan @ smkin naik. Ini bermkna anda yg tidak kena dgn diEt yg anda amalkan.Jadi lakukan sesuatu krana dgn sntiasa menimbang brat badan membuatkan anda lebih bermotivasi utk mncapai matlamat.


~Terlalu berharap agar berat badan turun mndadak
Kesabaran pnting jika anda ingin memastikan diEt berkesan. Anda bkn saja perlu bersabar utk tidak mngmbil mknan kgmaran juga perlu brsabr utk mnunggu brat bdan anada trun.
Tetapi rmai mgharapkn brat bdan trun scara mndadak dan kecewa jika ia tidk berlaku. Oleh itu, usah terlalu berharap agar brat bdan trun secra mndadak. Biar sedikit tetapi hasilnye memuaskan...
  

`andaiku tahu`

Andai ku tahu,
Kapan tiba ajalku,
Ku akan memohon,
Tuhan tolong panjangkan umurku,

Andai ku tahu,
Kapan tiba masaku,
Ku akan memohon,
Tuhan jangan kau ambil nyawaku,

Aku takut,
Akan semua dosa-dosaku,
Aku takut,
Dosa yang terus membayangi ku.

Andai ku tahu,
Malaikat mukan menjemputku,
Izinkan aku,
Mengucap kata taubat pada mu.

Aku takut,
Akan semua dosa-dosaku,
Aku takut,
Dosa yang terus membayangi ku.

Ampuni aku,
Dari segala dosa-dosaku,
Ampuni aku,
Menangisku bertobat padamu.

Aku manusia,
Yang takut neraka,
Namun aku juga,
Tak pantas di surga.....

Andai ku tahu,
Kapan tiba ajalku,
Izinkan aku,
Mengucap kata taubat padamu.

Aku takut,
Akan semua dosa-dosaku,
Aku takut,
Dosa yang terus membayangi ku.

Ampuni aku,
Dari segala dosa-dosaku,
Ampuni aku,
Menangisku bertobat padamu.

Aaa...