SahabaTercinta

Selasa, 25 Disember 2012

Ahad, 9 Disember 2012

International islamic college

Dimulakan dengan kalimah Bismillahirohmanirohim dan Assalamualaikum.. 
😄😄

 Di sini sy ingin berkongsi sedikit tentang sy di IIC ini.. Sekarang dah mula dgn Sem bru, so smuanye bru kot..huhu..firstly,lecture smuanye bru.xde yg still dgn lecture dari sem lepas,ape2 pun ok lah..sb boleh kenal mne satu miss sara,madam nadia natrah,miss ashiah n smua lah..alhamdulillah, sjak mule je sem bru,semua nye berjln dgn lancar, walaupun ade sdkit yg sy perlu berlajar lebih iaitu subjek adavanced 2..wau..wau..sangat menguji otak sy,utk membina ayat yg padat dgn isi yg tepat..huhu..walau bagaimana pun,sy still n usaha lebih, sbb sy pnye otak tak lh sepandai org2 lain..itulh kelemahan sy sbnrnye..ape2 pun go sumayyah..u can do it ok..

Sem baru ni,first time sy msuk libary,tak ah rmai mne student nye..biase kan rmai gile..lps 2 kan,klau duk dlm libry snyp2 xpe..ni bising..huhuhu..trmsuk lahsy,tp sy xlah sebising yg group2 itu..hahah..puji dri sndri orp..ish ish ish..

Sem ni sy ambik 6 subject,sbb nk abs kn stdy cepat..nnti bulan 7 dh blh abs,n fkr psl practical pulok..alhamdulillah akhirnye dpt lah jgk sy abs kn kelas dgn jaya nye..walaupun pointer xsmpai dekan,sy bersyukur tau, sbb slame ni sy langsung xdpt nk writing or speak english
tau..tp dgn msuk nye IIC,wau..my English very good lah jgk, xlah smpai advanced sngt kan..stkat yg mmpu lah..alhamdulillah..sy akn more stdy lgi, insyAllah.. I belive Allah can help me..mmuuah..



Sabtu, 3 November 2012

02/11/2012 (Jumaat) Selamat Pengantin Baru Munirah & Fairul

Assalamualaikum semua.. 
sumayyah kembali menaip blog nye yg sekian lame meninggalkan..hihii.. 
Pada malam ni sumayyah nk bagi tahu, 
kawan baik sumayyah dan kawin..
 Dia selamat di ijab kabur kan pd 2/11/2012 pd hr jumaat, pkul 10 mlm..Alhhamdulillah..
Tahniah Buat Munirah & Fairul..
Sumayyah doa kan Muni & suami bahagia dan kekal abadi..AMIN

Sahabat, 
mungkin hari ini 
akan menjadi hari bersejarah buatmu
Jadi, 
nikmatilah dan jadikanlah hari ini 
sebuag kenangan indah buat kalian berdua
Melihatmu bahagia, 
membuatku merasa sangat senang dan semoga kekal selamanya Sahabatku


Saat-saat menanti diijab kaburkan..hati berdebar-debar tu:-)


Sesi menyarung cincin kepada isteri tercinta.. ( Fairul & Muni )


Si isteri bersalam dgn suami tercinta, tanda Cinta dan sayang mereka berdua :-)


Romantiknya awk berdua..bagai pinang dibelah dua..alhamdulillah bersatu jugak akhirnya..:-)


 Burung merpati terbang tinggi
Burung camar di atas batu
Masa depan indah telah menanti
selamat menempuh hidup baru


ewah.. Semoga bahagia kawan ku :-)


Antara Sahabat penganti yang datang.. :-)


Kami bergambar bersame-same ;-)









Jumaat, 3 Ogos 2012

Puasa and Raya..

Assalamualaikum smua..lame dh 
sy tak update blog
sbb bz dgn study,(mungkin)
and kdang-2 rse mcm mls nye nk
update..
Saya nak ucapkan 
SALAM RAMADHAN 
kpd smua kwn-2 sy and smua yg follow 
sy kat blog ni..miss you all..

SALAM RAMADHAN AWK
SALAM RAMDHAN AWK
SALAM RAMADHAN AWK
SALAM RAMADHAN AWK
SALAM RAMDHAN AWK

sekejap je kan kita berpose..
mcm tak pose je..
waktu smakin hari smakin cepat berlalu..
hari ini dh 15 hri kita berpose kan..syukur alhamdulillah
dpt jugak kita bertahan nafsu drpd mkn..(^_^)


Bila dh abis puasa..tiba lah pulak kita
berhari raya..
yang ini lah kita and smua org tunggu-2 kan
bila tiba je hari raya smua org nak
semuanya baru kan??
tak ksh lah ape pun..
Antara nya
BAJU BARU
KASUT BARU
LANGSIR BARU
RUMAH BARU
KERETA BARU
RANTAI BARU
SOFA BARU..
blh di katakan smua lah nk bru..
biase lah,klau bnda-2 mcm ni
dimonopoli oleh kaum hawa lah kan..
kalau dh berumah tngga isteri lah yg nk smua bru kan
so,kpd smua suami 2 bersedia lah utk anda keluarkan duit kpd isteri anda
hihihihii..
ini lah bru dikatakan raya kan..eemm
HABIS DUIT DEN..hahah


SELAMAT HARI RAYA AWK
SELAMAT HARI RAYA AWK
SELAMAT HARI RAYA AWK
SELAMAT HARI RAYA AWK
SELAMAT HARI RAYA AWK

TENTANG SAYA PULAK--->

Tahun ni pose tak merasa pose dgn family..tahun lepas ade jgk rse 2 hri pose dgn family..thun ni kls full,kls smpai jumaat,klau nk blik pun sehari je..kls pulak smpai ptg..klau blik alang-alang je..eemm..sedih nye:-(
ni psl pose..klau psl rye ok lah jgk..tiket dh beli..sy blik hr khamis..16.8.2012..lps abs kls trus balik..tiket pukul10 mlm..tiket ptg tak de..so,trpkse lah ambik mlm..tkpe,smpai sne lewat pun ade org ambik..ok lah 2 kan..

lps je sy beli tiket,berita tv3 pun ckp..tiket ke pantai timur abs..ppeerrg,nasb baik lah..klau lmbt beli tiket alamat nye rye sbgai perantau lah..hahaha..

mcm biase,mcm thun-2 yg lepas..sy msh lagi rye di Dungun,uah arwah tok wan sy..thun ni tak merasa beraya dgn tok wan ksygan sy..kami blik rye kat sne,sbb tak de org nk rye umah tok wan..so kami lah yg kne berya di kg sne..alhamdulillah :-)

Tok wan sy bru je mnggal,ini lah pertama kali nye raya tnpa arwah di sisi..smoga arwah ditempatkan di tempat org-2 yg beriman..amin..amin..amin. (^_^)

Ok lah..smpai sni je lah..kita jmpe lagi lain hari ea..:-)

Assalamualaikum smua..tak jawab dose..senYum soKmo..









Rabu, 18 April 2012

Jalan-Jalan Dengan adik-adik



Lepas je bwk adq-2 main di taman mainan..Saya pun bwk lah dia orang ni snap pic..Di Padang Astaka..
TAMAN BANDAR



Bersama saya ialah----> wan fukaihah, wan sofiyyah, wan raihanah and wan Muhammad Usamah..


Good Modeling Kemaman..hihii..background yang menarik skali..warna-warni gitu..TTERBAIK LAH..


Lastly, tibe lah kemuncak nye, saya lah pulok yang di snap oleh adik sy..wan Fukaihah..walaupun tak nmpak huruf  TAMAN di blakang,takpe lah..puas aty doh ni..hihiii

seronok jgk pergi main dgn adq-2 ni..skali skale ok jgk kan..
ok lah,smpai sni je utk hr ni..
Assalamualaikum,tak jawab dose..senYum sokmo dr sy--->wan sumayyah


Selasa, 10 April 2012

Sayang Saya

Assalamualaikum..ini lah buah hati jantung saya selama ini..


Dia seorang yang sangat baik dengan kawan-kawan nye
Apabila saya mempunyai masalah
Dia lah yang selalu ade untuk saya..
Dia lah tempat saya mencerita kan semua masalah saya..
Walaupun dia sibuk dengan kerja nye
Dan saya sibuk dengan kerja saya sebagai student
Kami tetap berhubung,walaupun kami jauh..
Kadang-kadang rase jugak rindu kat dy..
sebab biase ade je dy kat tepi umah saya ni
Degar je suara dy
Tapi sekarangg dah jarang nak degar suara dy
Sebab dy dah kerja..
Umah kami sebelah je,tapi jarang beno nak jumpe nye..
tapi takpe lah, lain kali boleh jumpe lame-2 kan..
hihii..
Sayang Awak Sangat-Sangat.,
Take Care ea..
Assalamualaikum smua..tak jwb dose..senYum dr sy Wan sumayyah..

video

Isnin, 5 Mac 2012

..Assalamualaikum..


Wanita ibarat bunga...
cantik indahnya pada padangan mata hanya sementara...
Yang kekal menjadi pujaan manusia...
hanyalah wanita yang mulia akhlaknya...
kerana akhlaq itu umpama bunga diri...
Tiada guna berwajah cantik tetapi akhlaq buruk..
Tiada guna juga berwajah cantik tetapi hati kosong dari ilmu...

Ibarat bunga..
ada yang cantik bila dipandang tetapi busuk baunya...
ada pula yang kurang menarik dan baunya juga kurang menyenangkan..
Ada juga bunga yang tidak menarik pada pandangan mata kasar..
tetapi bila dihalusi dengan mata hati..
ternyata amat tinggi nilainya..


Ini lah nilai seorang wanita
Bila di nilai betul-betul
ianye sperti bunga yg kembang mekar
di taman..
hati seorang wanita mudah 
tersentuh
apabila tersentuh ia nye akn kecut bagaikan
bunga semalu


jagalah hati wanita..
jangan membuat wanita itu bersedih..
Ia amat lah bermakna:-)

ok lah..Assalamuaalikum smua..tak jwb dose..senYum soKmo dr sy:-)



Di dalam Hujan



Assalamualaikum smua..
kemarin kls pg..kul8.30 hngga lah kul9.55
Bgun pg-2 pnuh dgn smngt
bgun solat subuh
msk mee hoon goreng
lps 2 mndy n siap-2 g kolej
smpai kat kolej kwn pn ckp..
kls hr ni tak de..
miss ade hal..
hati :-(
bkn sdh sbb tak de kls..
tp sdh sbb bgun pg-2
tibe-2 tak de kls..eeGGGrr..
tp takpe,dugaan lah 2..
bgun pg-2 segar kan..
bdn pun sht..ok lah 2..
lps 2 sy pun blik umah lah..sbb kls strus nye kul2 ptg..
kls kul2,ADVANCE..
kls advance hr ni ade public speaking..
giliran sy nom13..
ingt k lmbt lah..upe-2nye..
rmai yg tak dtg..so,cpt je lah giliran sy..
mula-2 rse jgk takut..
tgn smua sjuk..dh lah duk dlm aircon..
ihihihiihii
Smpai lah giliran sy buat public spking
Alhamdulillah..smua nye brjln dgn baik..
rse tkt sy tak lah sngt..
sbb dh biase berdiri kat dpn..
sbb,kos DCE ni bnyk buat role play..
so tak lah rse tkt kan...
nsb baik sy ckp lbh dr 3 mnit..klau kurng
dr 3mnt, 6ti miss
tnye soalan pulak..
So,ok lah..3 minutes lbh..:-)
dh abis kls advance..
giliran kls fardhu ain pulak..kul4 smpai kul6
tggu pnye tggu..tgk jam dh kul4.10 mnt dh
sy pun g lah kat blik miss
tnye miss yg ade dlm blik guru 2..
miss ckp lah yg madam arlina tak dtg
sbb ank nye skit..
suke lah,sbb blh blik awl..
kita org blik k umah jln kaki je..
mse jln kaki 2..hjn rintik-2 je..
kita org pn snggah lah kat kdai runcit..
nk beli ikan..nk goreng ikan
dh lame tak mkn ikan goreng..best gop skali skale goreng ikan


mkn dgn kicap..ok lah 2..knyg..
bila dh siap beli..nk blik umah
hjn punye lah lebat..
terpkse lah redah hjn..
best jgk..sbb dh lame tak main hjn..


smpai umah..kuyup smua nye..buku pn bsh jgk..
mknan yg bli kat kolej smua lembik dh smua..hahha..
apa-apa pun the best "hari ISNIN"
-5/03/2012-
ok lah..trm ksh smua..
Assalamualaikum..tak jwb dose..senYum soKmo dr sy:-)

Sabtu, 3 Mac 2012

Role Play

..Hye semua..
apabila tak prepair dr awl
mcm ni lah jd nye..!!

Buat ni tak kena..buat tu tak kena..
Tp msing-2 bertngkus lumus utk siapkan
yang terbaik utk role play kali
..ini..
Kami buat tentang Birthday Party
dh lah group kami nom2
nasb baik prop utk role play
smua dh siap..
tp serius..ade jgk lah skit skit aty..
sbb ade hambe Allah ni tak berkje sme lgsung
buat hal sndri je..
Buat tak thu je lah..
klau nk mrh lebih-2 dok leh jgk kan
tkt 6ti role play k mne
org nye pun ke mana hntah...
role play kali ni berlainan skit..
kne ade slide show

Saya edit ape yg ptt..
suapaya slide show 6ti tak nmpak ade yg tak OK..

Mahu kan yg terbaik:-)
Bersama-2 sy kali ni 
Kak Aisyah,Yana and penyibuk nye Mia..hihii

Akhir nye,kami selesai jgk 
menyiap kan smua ini..
Alhamdulillah..krna berjn dgn lancar..
masa utk msuk kls..
dan buat yg terbaik..:-)
<3Love u All <3

tQ semua..bye..Assalamualaikum..tak jwb dose..senYum soKmo dr sy:-)


Nok makan ape hri ni???

Setiap kali bgun dr tdow
FIRST akn fkr kan...
Nak mkn ape ni??
Nak msk ape ni??
Pikir perut dh lapar je..klau blh mkn kuey teow


Wau..best nye..nYam..nYam

best jgk kan..
MASALAh nya nk msk blh.

tp nk kluar g beli kuey teow 2 yg mls
kedai jauh gila..
membuat kan diri ni mls utk trun
dr tngkt 4 ni..eeGGGrr
hari-hari cuti ni, mmg sush klau pkr nak mkn..
klau kat kolej blh jgk
beli lauk kat kolej
msk nasi kat umah..jimat jgk kan..hihii
Tinggal kat umah ni dgn Kecik n Yana Pulok
msing-2 mls nk trun g kedai..:-(

huhuhu..takpe lah..tgk gmbr pun jd lah kan..
knyang pulok perut ni..haha:-)


ok lah..assalamaualikum..tak jwb dose..senYum soKmo dr saya:-)


Family ku

Nak tahu tak??
Saya klau bersma-2 dgn family sy
sungguh-2 gmbira..
Kalau blh nok dkat dgn dy org je..

Di iktiraf kan bhwa family sy ni alh yg mmbuat
hati ku tersnyum..
stiap hr msti tgk pic-2 adq-2 ku
yg ku sygi ni..
klau ade video,msti tgk
pngubat rndu lah kata kan
ade video adq usamah nagis..
adq raihanah nagis..
klau duk jauh mcm ni,itu je lah pngubat rndu sy
:-(
cuti dh lah skit je..
jmpe pun skjp-2 je..
tp bial dh jmpe mmg tak boh blik
KL
doh lah..
sbb best duk kat Kemamn lg
berbnding duk kat tmpt org kan..
Ok lah,ni third post by me..hihii
biase lah,tak dop kje nok wak..
kms umah dh..
masak je blum..
kita org mkn ptg-2 skmo..
ok..Assalamualaikum..tak jwb dose..senYum soKmo dr sy:-)

Ini lah kisah budak-2 main wau..haha


video

Senbenarnye video ni dha lame..tp sbb lame tak update..so hr ni bru lah
rse nk msuk kan video ni..:-)
dy org ni ckp trgganu eh..klau tak fhm
buat-2 fhm je lah ea..

Assalamualaikum smua
Today i want post apa yang slama ini
saya nak post..hihii
tak thu ke ape bnda sy ckp ni
pakat hentan je..hahah
Hari ni bgun lewat..
badan rasa tak selesa sngt
mgkin penat dgn kelas hri-2..
mgkin jgk tak ckup mkan
makan pun ala kadar je..
save bajet lah kata kan..
sem dpn short sem,
so,ptptn tak dpt..2 yang kena sve bajet
klau tak save..nk mkn ape lah kali ni
:-(
:-(
:-(
:-(
:-(
tak pe..rezeki Tuhan di mana-mana je kan
klau kita bnyk berdoa pd nye
insyAllah, di akn tlong umat nye yg 
dlm kesushan..
Allah tak kan abaikan doa seseorang itu 
dgn bergitu je kan
So, bila sush,ingt lah Allah
Bila senang pun ingt lah Allah
di sntiase ada dgn kita..
InsyAllah,mudah-mudahan kita
dalam keadaan shat
dan ckup dgn rezeki yg Allah berikan
Don't give up k!!
YYYeeah..
saya dh dpt kekuatan di sni
hehehe..hihihii..:-)
Mula kan hr ni dgn senyuman
dan akhirinya dgn kegembiraan
setiap dugaan ada hikmah nya..
tempuhilah dugaan ini dgn keasabran
kerana org yg sbr
mnempuhi dugaan 
akn di sygi oleh Allah SWT
InsyAllah:-)
Smille adalah sedekah..
:-)
:-)
:-)
:-)
:-)
SENYUM LAH DENGAN SENYUMAN SEIKHLAS-IKHLAS NYA..
ok lah,utk hr ni..ade msa sumayyah update lg ea..:-)
Assalamualaikum..klau tak jwb dose tau..senYum soKmo dr saya..:-)

Rabu, 29 Februari 2012

Apabila Hati dah Cakap Benci!!

Aku bukan jenis yg mudah untuk membenci seseorang itu..
tp bila aty dh ckp bnci ak tidak dpt untuk mngawal sikap bnci itu..
aku bukan bnci pd tuan pnye badan, 
tapi bnci pd sikap nye..
yg tak penah nak ubah diri nye sndiri..
belagak macam baik sngt..
Ku ingt kan diri nye sudah mndapat hidayah 
dan mula membaiki diri nye..
malah dia makin menjadi-2..
tp ape nak buat...
klau kita dh bagi nasihat tp diri nye sndri tak nak berubah,
apa kan daya kita utk mngubah seseorg kan..

so, aku hnya mmpu utk mmberi nasihat yg membina
 utk diri nye utk mnjadi seorg yg lebih baik..
ak pun bukan sebaik-2 insan di atas muka bumi ini,
 aku juga ade kelemahan dan kesalhan 
yg penah aku buat..
tp isnyAllah aku akn mngubah diri ku ini,
 sedikit demi sedikit..
smua nye ats diri kita sndri..up to you....
aku mula ingin merapatkan diri ku ini dgn dy 
 .tp bila dh tahu prngai dy smakin mnjadi-2.
.aku trus patah seribu aty..
tak thu nk ckp ape dh..
sy mendoakan untuk nye dan juga kwn-2 ku yg lain..
dan diri ku juga..
smoga Allah melindungi kami smua..amin..:-)

Ok,trm ksh ..Assalamualaikum.. tak jwb dose..senYum soKmo dr sy:-)

Last Assignment For subject INTRODUCTION TO CURRICULUM FOR PRE-SCHOOL CHILDREN


COMPARISON BETWEEN GONTOR CURRICULUM AND NATIONAL PRE-SCHOOL CURRICULUM

GONTOR CURRICULUM

NATIONAL PRE-SCHOOL CURRICULUM
Teaching Methods and Systems:
·         A good way of teaching
·         Teach Bahasa Arab
Curriculum that is relevant to the current and future demands
Islamic School of education Curriculum
·         Children are taught how to worship daily with either
·         Can serve, can pious charity, and may develop themselves in the community develop good language knowledge to capitalize on the general knowledge of religion.
·         Strengthening critical thinking, communication, innovation,
            creativity and entrepreneurship
·         Ensuring an added value i.e. language, ethics, self confidence, resilience, leadership, patriotism and religious

The aims of Gontor

(a)    Community
(b)    Simple Life
(c)     Does not belong to a party
(d)    Principal objective is “Worship thalabul ilmi” not being an employee.
First, the community is that the Pondok Modern Gontor oriented education to the community. All actions and lessons even all the movements that exist in all modern cottage will be found in the struggle for life in society. Thus, the cottage is not to concerned or remember what you have learned in college later, but keep in mind what will be encountered in the future. With hope when we (the students) later entered the public will not be too awkward to be a teacher in elementary school, madrasah, school, tsanawiyah, both teaching in religious studies or general studies.

The aims of National Pre-school

The aims of preschool is to develop children of age 4 to 6
potential in a holistic and integrated manner interms of
physical, spiritual, social and intellect through safe
condusive learning environment, fun, creative and
meaningful activities. This is to increase skills, self confidence, positive self-esteem of the child in order for
them to adapt and excel in primary school.
13

Lessons in education Gontor is
Ø  Arabic
Ø  Dirasah Islamiyah
Ø  Science teacher and educational psychology
Ø  English
Ø  Science must
Ø  Natural Sciences
Ø  Indonesiaan/ Citizenship

Lessons in education National Pre-school
• Language and Communication
• Malay, English, Mandarin, Tamil
• Spiritual and Moral Education 
• Islamic and Moral Education
• Cognitive Development
• Science and Mathematics
• Socio emotional Development
• Physical Development
• Physical and Health Education
• Creativity and Aesthetic
• Visual Arts and Music Education

• Communication
Malay, English, Mandarin, Tamil
• Spiritual and Moral Education 
Islamic and Moral Education
• Cognitive Development
Science and Mathematics
• Self Potray
Social emotion
• Humanity
• Physical and Aesthetical Development
Physical and Health Education, Visual
Art Education, Music



CONCLUSION
Gontor Curriculum
K.H Iman Zarkasyi is one of the founders Pondok Modern Gontor, he introduced the “Kulliyatu-Mu’allimin Al-Islamiyah” while the other, he assessed that the curriculum is the important thing at a boarding school, and that is the soul that embraces the life of the Islamic boarding hut, which came to be known as, Panca Pondok Modern life, including, fifth life is sincerity, humility, willingness to help themselves (self help), brotherhood Islamiyah and independent lives. Modern cottage is an education system that combines the “old model” (read, individual or Sheikhs) and the “madrassa” (read classical).
The concept of educational reform K.H Imam zarkasyi divided into four areas, namely reform of the method and system of education, curriculum pesantren, Islamic boarding structure and management system and way of thinking and freedom santri pesantren.

National Pre-School Curriculum
The early children period is a time of rapid growth and development and during this period, the foundation for future learning is being laid and the dispositions required for the pursuit of  lifelong learning are being formulated, it is therefore critical that learning experiences to which children are exposed during this period are developmentally appropriate, culturally relevant and meaningful in the context of how young children learn.









Ahad, 26 Februari 2012

Sandaran Harapan



Aku Putus Harapan


Keliru memikirkan pada siapa harus kusandarkan


Bicara hati ini yang sangat merunnsingkan


Pada-Mu oh Tuhan Ku mohon pimpinan




Telah sekian lama ku semaikan


Cinta dan kesetiaan hanya pada insan


Namun kini yang ku tuai hanyalah kesedihan


Dilukai oleh cinta yang memeritkan




Aku diburu kenangan silam


Di kala leka dibuai percintaan


Tiada ku sedar apa yang aku lakukan


Semuanya tersasar dari landasan




Ya Allah telah ku mungkiri janji-janji pada- mu


Ya Allah telah ku khianati segala amanah-Mu


Bagaimanakahuntuk ku kembali kembali pada-Mu


Mendapatkan kepercayaan Mu oh Tuhan




Masihkah ada Ruang Untuk Ku ??





Ahad, 19 Februari 2012

Drawing about Party Happy birthday for children

Untuk role play..Subjek Early Islamic Education..



This is a prop utk kanak-kanak..

ini dh kali ke brape dh role play..but, still feel berdebar-2..tp takpe..buat cool dh lah kan..
Untuk mnjd seorg Teacher utk knak-kanak kne lah berani ke hadapan and percya bhwa my self can do this role play..hihii

Menangis Kerana Allah S.W.T

"Sesungguhnya Allah mmpunyai malaikat-malaikat dilangit tujuh bersujud sejak Allah mnciptakan mereka smpai hari kiamat. Mereka takut menderhakai Allah. Ketika hari kiamat mereka mgangkat kepala seraya berkata: Maha Suci Engkau. Kami telah mnyembah Engkau dgn sesungguhnya."

Ada lelaki jatuh hati kpd seorg wanita. Ketika wanita itu keluar utk suatu keperluannya, maka pergilah lelaki itu bersmanya. Sesampai di kmpung yg sunyi ketika org-org telah tidur. Lelaki tersebut mnyampaikan mksud hatinya. Si wanita itu pun mnyahut: " Lihatlah adekah org-2 telah tdur smuanya?" Dengan demikian lelaki itu memberi tahu maksud hatinya hndak dikabulkan.

Dia mngelilingi kawasan itu dan melihat-lihat sejenak. Setelah jelas org-org telah tidur, sgera dia mghampiri wanita itu seraya berkata: Benar smua org tidur." Lalu wanita itu bertnya, "Bagaimanakah pndaptmu dgn Allah?"
Apakah saat ini Dia juga tidur?"
Lelaki tersebut menjawabnya: "Sesungguhnya Allah tidak pernah tidur."
Wanita itu berkata lagi: "Sesungguhnya Zat yg tidak pernah tidur akn melihat kita meskipun manusia sdang tidur lelap tidak menlihat kita. Oleh kerananya Dia lebih berhak kita takuti."

Dengan segera lelaki itu mnggalkan wanita tersebut kerana dia takut kepada Allah. Dia pulang ke rumahnya dan bertaubat. Setelah dia meninggal dunia ada seorg bermimpi bertemu dgnnya. "Lalu ditanya: "Apakah yg dilakukan oleh Allah kepadamu?"
Lelaki itu menjawab: "Allah telah mngampuniku kerana ketakutanku dan mnggalkan dosa itu"

Pernah pada suatu ketika Umar Bin Khattab jatuh pengsan, manakala mndgr ayat Al-Quran dibaca. Kemudian pd suatu ketika dia mgambil sepotong kayu smbil berkata: "Sekiranya aku mnjadi kayu, tidaklah ak mnjadi sperti ini. Dan jika sekiranya ibuku tidak melahirkanku." beliau mnangis teresak-esak. Air matanya mngalir membasahi pipinya. sehingga Rasulullah pernah mngatakan..

"API(NERAKA) TIDAK AKAN MENJILAT ORANG YANG PERNAH MENANGIS KERANA TAKUT KEPADA ALLAH S.W.T. SEHINGGA AIR SUSU KEMBALI KE BUAH DADA"

Jumaat, 17 Februari 2012

..Happy birthday..

Assalamualaikum sumayyah ucapkan kpd kwn-2 di blog yg sudah bergitu lama mninggalkan blog ni tanpa update sesuatu yg manfaat utk di kgsikan bersama..biase lah,.as a student,bz skit kali ni..sbb final dh nk dkt..hope smua nye berjln dgn lancar..

Sory lambat skit kgsi kan pngalamn yg bermkna dlm hdup sy buat kali pertma nye..
Tangga 18/01/2012 bermula lah kisah seorg remaja yg mncecah umo nye 22 tahun..dan skrg mnetap di KL dan study at IIC, di Gombak.. Pengalamn yg tidak blh sy lupa pd hr ni ialah..

Tepat pkul 12.00PM ~
Sedang sy baring smbil main game dlm hf kwn sy..tiba-2 lampu dlm blik terpadam..(sengaja tutup), tiba-2 sy terdegar lagu Happy birthday to You..Happy Birthday to You..Happy birthday to Kak Sue(Me) Happy birthday to You..tiba-2 "pek" tepung di cmpur dgn air anggur melekat di atas kpala sy..(menjerit sekuat hati)..
hahahha.. Rasa nak mngis pun ade..sbb terlalu gmbra sbb firts time i di smbut brthday mcm ni..tQ For u all..Love u:-)
To : Hafsah,Yana, Ika, Mya, Miera ,Neza.Anne, Najihah and Are..ko org smua tetap dlm ingtan kak sue..mmuuah..



Pada 21/01/2012..~Lepas Insyak
Satu lagi kjutan yg di buat oleh Org yg paling pnting dlm hdup sy..wlaupun dh lps hr jd sy..so takpe lah..hihii
Masa 2 sy bru je blik dr ambik dia dr bandar..sbb dy g hantar kreta kat kak dy..lps sy ambik dy..sy tiba di rumah nye..n nmpk kat umah dy dh rmai org..dgn kwn-2 nye..family dy..sy tak thu ape-2 mse 2..so,sy msuk dlm umah dy mcm biase n duduk kat sofa..lps 2,tggu smua dtg bru lah sy terdegar kak ain(adq si dy) ucap Happy birthday..prsaan malu tetap ade..wlaupun sy dah rapat dgn family dy..n di iringi hadiah dr Buah Hati sy yg sngt sy sygi..(Muhammad Hafiz) dy telah mmberi sy seutas jam tgn..sblum ni sy tak pkai jam..so,bersyukur jgk lah sbb dpt jam tngan..tQ awk..mmuuah..

 
Ni lah jam yg diberi oleh MyBuah Hati..


Tak ingt tarik nye...
Bermula di sini ~ Sy paling rapt dgn dy lah..ade ape-2 mslah dgn dy lah sy slalu crte..ape-2 yg gmbra dgn dy lah..sy tak blh lupe kan dy smpai hri ni..dy tetap di hati sy..dy dh bnyk bg nshat kat sy..sy sngt sayang-2 dia..itu tak blh ubah dr yg lain..sjak umo sy 11 thun..sy dh mula rpt dgn dy smpai lah hr ni..slalu ingt kat dy..
Dia yg sy mksud kan ade lah MuttaqiahMbc..Love u..Love u..
Sbelum sy blik ke KL utk mnjlnkan tugas ys sbgai student IIC, sy smpat bertemu dgn dy utk bersalam dan ucap slamat tnggal.."lame tak jmpe..rndu gila" dan pd mse yg sme dy telah mghadiah kan sy sebuah buku yg sngt bermkna pd sy..Buku 2 dpt mmberi bnyk lagi ilmu kpd sy..sy berterima ksh sngt kat dy..
Walau awk jauh dr sy,awk ttp dlm aty sy..:_)
Ni hadiah dr MyDearQu Syg..


SEKIAN TERIMA KASIH UTK MALAM NI..SEDIKIT KISAH PENGALAMAN DR WAN SUMAYYAH UTK ANDA SEMUA..WASALAM..